Dupa eruptia vulcanului islandez cu nume imposibil si norul de cenusa care a tintuit la pamant, pentru saptamani bune, transportul aerian international, provocand pagube de miliarde de euro, urmarile exploziei si incendiului unei platforme petroliere din Golful Mexic ameninta lumea cu o catastrofa ecologica fara precedent, cu pagube incalculabile.
In Europa, aproape de noi, Grecia e pe marginea unui faliment financiar care pune pe jar bancile si marile cancelarii si ameninta sa subrezeasca temeliile Uniunii Europene. Planeta a luat-o razna, lumea are probleme.
Nici noi n-am scapat. Cum problemele noastre sunt mai serioase ca ale lor, musai sa ne ocupam de ele. La douazeci de ani de la caderea comunismului, legea lustratiei e, din nou, in actualitate. O vom avea intr-o saptamana sau doua. Cam tarziu zic carcotasii, dar mai bine mai tarziu decat niciodata, cum suntem obisnuiti si cum zice intelepciunea noastra multimilenara. Cat despre reprosul ca vom avea inca o splendida forma fara fond, sa nu ne grabim. Ion Iliescu a vorbit de "gandire intarziata", "de masuri caracteristice regimurilor totalitare", "in afara timpului in care traim", de "mentalitate stalinista", de o lege de "tip ceausist", care afecteaza drepturile omului. Omul stie ce vorbeste si nu s-ar putea zice ca n-are dreptate. Desi poate la mijloc e si frustrarea pensionarului la coada, pe care nu-l mai poate lustra decat Cel de Sus, dar ar vrea sa mai apuce si el un pic de lustratie, aici, pe pamant.
Si pentru ca veni vorba de drepturile omului, musai sa vorbim si de drepturile omului Catalin Voicu, coleg de partid cu Ion Iliescu, aflat la ananghie, adica dupa gratii. Fireste, de spinoasa problema s-au ocupat colegii lui parlamentari, aflati in libertate. Inca. Situatia e mai incalcita ca nodul gordian. De descalcire s-a ocupat Comisia juridica a Senatului. Cat timp se afla la parnaie,