De data aceasta, in locul lui Cezar Ioan, colegul lui intr-ale degustarii, “Big” Radu Rizea, ne prezinta vinul acestei saptamani. Radu, ai legatura.
Cu toata caldura de afara, primul gand a fost sa va zic cate ceva despre noile vinuri albe de pe piata – Alb de Ceptura, din gama Clasic, facut de Davino pentru Comtesse du Barry, Chardonnay Frunza – Recas pentru Carrefour, Babeasca Gri de la Senator si inca vreo cateva din categoria “alb, sec, rece, mult si, daca se poate, gratis”. In frigider, insa, mi-a facut cu ochiul ceva si mai potrivit, mai ales ca nu e inca zapuseala: noul rose de la Davino, pe care, daca nu l-ati gustat inca, ar fi cazul sa il cumparati inainte sa dispara de pe piata.
Pentru a evita orice redundante, nu mai insist pe relatia aproape tautologica dintre Davino si calitate. Tehnic vorbind, este un vin de 14,3% volume alcoolice, cu o culoare aproape perfecta; obtinut din soiurile Merlot si Cabernet Sauvignon. In pahare mici (pahar standard OIV de degustare pentru vinuri albe) are tendinta de a depune micul exces de dioxid de carbon, fapt pe care il puteti evita, daca il gasiti deranjant, utilizand pahare de vin rosu.
Nasul este extrem de intens, chiar si cand vinul este bine racit, dominat de trandafiri uscati, cirese galbene si prune albe. In gura, prima senzatie este de rest de zahar, desi vinul este sec. Nu va speriati, este doar din cauza nivelului mare de alcool. Proaspat si reconfortant, cu arome de fructe rosii dublate de ceva intepaturi de condimente, este mai degraba un vin jucaus, in comparatie cu sobrietatea fratilor Rouge si Blanc. Nu va lasati pacaliti, totusi, de usurinta cu care aluneca pe gat: este genul care va rastoarna inainte sa va dati sema ca ar trebui sa calcati nitel frana…
(poza e cu rose din 2008, dar macar e pe aproape )
De data aceasta, in locul lui Cezar Ioan, colegul lui intr-ale degu