Localnicii pun toate nenorocirile pe seama blestemelor: nuntaşi înecaţi cu sute de ani în urmă care mai cântă şi acum, peşti uriaşi şi ape vorbitoare sau strămutate.
Una dintre cele mai groaznice poveşti se leagă de iazul Nimirceni, situat la cinci kilometri de localităţile sucevene Bosanci şi Fălticeni. „Era iarnă. Nişte nuntaşi se duceau spre o biserică din apropiere. Ca să nu înconjoare iazul, au trecut de-a latul. Gheaţa a cedat iar toţi nuntaşii s-au înecat“, povesteşte Lucreţia Plămădeală, pensionară. Din apele reci ar fi scăpat doar câţiva copii nevinovaţi, „ca semn de la Dumnezeu“.
Uneori, în miezul nopţii, spun localnicii, nuntaşii revin la viaţă şi îşi continuă nunta, pe iaz auzindu-se acorduri de fanfară. „Într-o seară, când eram mai tânăr, am ieşit să văd de ce urlă câinii. Am auzit fanfara cântând pe iaz. Am fugit de acolo fără să mă mai uit în urmă. Locul ăsta e necurat mai mult ca sigur“, povesteşte Ştefan Dima, cioban. Localnicii cred că iazul îşi cere partea de suflete tinere. „Acum vreo doi ani s-a înecat un tânăr. Era doar până la genunchi în apă, dar el şi-a pierdut viaţa. Unii spun că atunci s-a auzit şi o voce din adîncuri: «Ora a sosit, omul a venit»“, povesteşte Daniel Ciobanu, localnic.
Monştrii din burta Chiriţei
Situat în partea de nord-est a municipiului Iaşi, în apropiere de localităţile Dancu şi Valea Lungă, lacul de baraj artificial Chiriţa serveşte de prin anii ’68 drept rezervă de apă potabilă pentru capitala Moldovei. Moş Constantin Leonte (78 de ani), din localitatea Valea Lungă, ştie poate cel mai bine câte lacrimi de durere şi deznădejde a smuls lacul din ochii ieşenilor. „S-a înecat un paraşutist cu vreo douăzeci de ani în urmă. Timp de mai bine de trei săptămâni, oamenii i-au căutat trupul pentru ca familia să-l îngroape creştineşte. Autorităţile ar fi cerut ajutorul scafandrilor din Constanţa.