Retete combinate cu miere si conuri de brad
Stramosii nostri ne-au lasat o metoda de tratament care se intalneste mai rar in literatura de specialitate, si anume: folosirea polenului de conifere. De regula, pinul si bradul infloresc impreuna cu marul, in luna mai. In perioada aceasta, se colecteaza polenul. Florile mascul care au polen se afla in marea majoritate in partea de sus a copacului. Ele seamana cu un stiulete de porumb in miniatura. Sunt cateva momente importante de care trebuie sa tineti cont. Trebuie urmarite cu atentie etapele de inflorire. La inceput, cand se apasa pe floare apare sucul limpede. Dupa aceea, florile se ingalbenesc putin si la apasare sucul e tulbure. Peste o zi, florile devin galbene si nu mai curge sucul. Este momentul potrivit pentru culegere.
Daca ati intarziat, tot polenul este suflat de vant. O galeata de flori de brad contine aproximativ un litru de polen. Florile se usuca intr-un strat, pe hartie, intr-un loc uscat si cald, ferit de curent. Cand polenul din flori s-a scuturat pe hartie, el se cerne prin sita fina. Ca sa nu se imprastie, pe sita se leaga o punga de plastic. Cand polenul este uscat bine, se toarna cu ajutorul palniei in sticle de plastic. Daca e crud, se mai usuca o data. Exista mai multe retete cu polen de pin.
Energizant: o lingura cu varf de polen se amesteca cu un litru de miere de albine, pana se coloreaza uniform, in galben. Se consuma cate 2 lingurite, de trei ori pe zi, cu 30 minute inainte de masa sau cu o ora dupa masa. Ultima data se consuma inainte de ora 19. O cura dureaza 2 luni. Urmeaza o pauza de doua saptamani, apoi cura se repeta, pana la imbunatatirea starii de sanatate.
Mierea cu polen se tine in gura mai mult timp, pana se absoarbe aproape toata cantitatea de preparat, restul se inghite impreuna cu diferite ceaiuri din plante. De exemplu: in caz de tuse uscata, se comb