Sunt cuvintele unei adolescente din Sibiu care face consiliere forţată de trei luni de zile. Tânăra, pe care o vom numi „Ana“, pentru a-i proteja identitatea, a descoperit, de mai bine de un an de zile, plantele comercializate în magazinele de „vise“.
CITIŢI ŞI
DN1 din nou blocat la Cristian pentru ridicarea TIR-ului răsturnat cu banane
Record de bătuţi ajunşi la urgenţă
Problemele vârstei, dar şi cele din familie au determinat-o să vadă în consumul acestor plante o refulare. A devenit pentru ea un stil de viaţă iar când vine vorba de aceste plante, a căror comercializare a devenit între timp interzisă, Ana exclamă cu multă satisfacţie „Îmi place senzaţia şi nu vreau să renunţ“.
Lucrurile însă au început să se precipite, iar mama ei, îngrozită de gândul că ar fi în stare de orice, a cerut ajutor Centrului de Prevenire, Evaluare, Consiliere Antidrog Sibiu (CPECA Sibiu). „Fata a ajuns la noi în urma insistenţelor mamei, dar spune că îi place senzaţia şi nu vrea să renunţe la etnobotanice“, spune Maria Radu, asistent social în cadrul CPECA Sibiu. Ana merge o dată pe săptămână la consiliere, pare destul de conştientă de riscurile la care se supune, dar renunţarea este destul de greoaie. Mama ei este sigură că fiica ei, dacă nu ar avea bani pentru a-şi procura aceste plante, ar fi capabilă chiar să fure.
La 16 ani, vicii de 550 de lei
Consumă etnobotanice în fiecare zi de weekend şi cheltuie în medie peste 250 de lei pe lună pe astfel de produse, bani pe care tocmai părinţii îi dă, îngroziţi că altfel ar fi în stare de orice. La un calcul simplu, fata cheltuie 550 de lei în fiecare lună pe aceste două vicii. Din fericire, efectele medicale nu au apărut încă, dar consilierii se străduiesc să o determine pe adolescentă să conştientizeze riscurile la care se supune. Nu doar sănătatea îi va fi afectată. Primul efect al consumul