Angajaţii Primăriei Baia Mare încearcă să scoată bani din sticlă spartă şi cărămizi vechi de 60 de ani. Ei vând componentele la centrele de profil, iar banii astfel obţinuţi vor acoperi o parte din construcţia noilor sere, care costă aproape 300.000 de euro.
Fostele sere ale Serviciului Public Ambient Urban (SPAU) din Baia Mare sunt demolate, în ultimele zile, bucată cu bucată, componentele urmând să fie vândute către centrele de profil. Banii astfel obţinuţi vor fi investiţi într-un nou complex de sere, căruia i-a şi fost găsit locul. „Avem deja un nou amplasament, pe strada Mărgeanului, care este funcţional încă din luna decembrie", explică şeful serviciului, Nora Gheţie. Construite în 1950, vechile sere ocupau o suprafaţă de 10.000 de metri pătraţi, dar, potrivit conducerii SPAU, înghiţeau anual zeci de mii de lei pentru întreţinere.
„Se recuperează tot ce se poate"
Pentru a recupera o parte din noua investiţie, de aproape 300.000 de euro, se vinde tot ce se poate. „Sticla şi fierul vechi le vindem unei firme din Marghita, care o duce în Ungaria. Ţiglele, lemnul şi cărămizile vor fi folosite în alte locaţii pe care le administrăm", susţine Nora Gheţie. Astfel, lemnul va ajunge la Adăpostul pentru câini, traversele la trenuleţul din Parcul municipal, iar ţiglele la Serviciul de Pompe funebre.
„Sticla s-a degradat foarte tare, pentru că în ultimul an serele n-au fost încălzite. Din păcate, singura metodă de recuperare este spargerea ei. Pentru fiecare tonă de sticlă spartă vom încasa câte 70 de lei", afirmă directorul SPAU.
Serele noi: 300.000 euro
Pentru cei aproximativ 4.000 de metri pătraţi de sere noi, primăria a investit 278.318 de euro, bani pe care municipalitatea trebuie să-i recupereze. „Noul amplasament este construit după ultima tehnologie, de la învelitoarea care este făcută din folie dublă