Angajatorii europeni nu caută numai căpşunari în România. Majoritatea locurilor de muncă oferite prin Eures vizează calificări dintre cele mai diverse.
Craiova a fost vineri, pentru al treilea an consecutiv, gazda Seminarului Regional Eures. În cadrul evenimentului organizat de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj, reprezentanţii Eures au explicat că, în contextul economic actual, o mai mare mobilitate a forţei de muncă poate contribui la progresul social şi economic, printr-un grad mai înalt de ocupare a forţei de muncă şi, implicit, scăderea şomajului. „Această mobilitate permite o adaptare mai uşoară şi eficientă a economiei europene, a gradului de ocupare a forţei de muncă. Un grad mai înalt de mobilitate între statele membre va încuraja şi o mai strânsă integrare politică în cadrul UE“, a declarat Simona Dumitriu, consilierul Eures în cadrul AJOFM Dolj. Aceasta a atras atenţia asupra faptului că angajatorii europeni care pun locuri de muncă la dispoziţia românilor aflaţi în căutarea unui job în ţările UE solicită persoane calificate în diverse domenii. „Eures nu se referă la «căpşunari». Cele mai multe locuri de muncă oferite prin această reţea sunt pentru persoane calificate“, a adăugat Simona Dumitriu, care a explicat că oamenii pot apela la acest serviciu gratuit, indiferent dacă sunt deja angajaţi sau sunt şomeri indemnizaţi sau neindemnizaţi.
70 de persoane din Oltenia şi-au găsit un loc de muncă în domeniul agricol
Cu toate acestea, la nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia, cele mai multe persoane care se adresează consilierilor Eures solicită şi îşi găsesc locuri de muncă în domeniul agricol. „În 2009, în Vâlcea, au fost înregistrate în baza noastră de date 450 de persoane, dintre care 40 au fost selectate pentru angajare în domeniul agricol. Anul acesta, numărul celor înregistraţi a fo