- Editorial - nr. 543 / 8 Mai, 2010 In mod paradoxal, in gospodariile populatiei din mediul rural exista cantitati imense de cereale boabe fara nicio sansa de a fi valorificate eficient pe piata, in timp ce Romania importa carne de porc in carcasa pentru procesare. Buimacit de aceasta minune, mai ales atunci cand in magazinele de specialitate ti se ofera preparate "traditionale" din carne, te intrebi de ce nu se valorifica productia vegetala in zootehnie, asa cum se proceda dintotdeauna la noi in tara? Concret, in prezent, Romania a devenit dintr-un renumit producator de carne de porc, intr-un importator, deoarece, carnea romaneasca acopera abia 30 la suta din necesarul de consum. Cerealele stau de ani de zile in poduri, cosare, magazii, depozitate in conditii improprii, la cheremul razatoarelor si daunatorilor de depozite, in timp ce efectivul de animale a scazut dramatic. Samsarii din industria de procesare a carnii prefera sa importe carnea de porc in carcasa din tarile Uniunii Europene, fiind mai ieftina. Sa avem in vedere faptul ca producatorii din zootehnia tarilor UE beneficiaza de o subventie ascunsa in cresterea porcilor, precum si de o subventie dubla la culturile furajere. Prin urmare, normal ca le convine sa vanda carnea mai ieftina fata de carnea produsa in Romania. In plus, se pare ca afacerea este mult mai rentabila daca procesatorii folosesc la fabricarea preparatelor din carne sistemul "lohn" _ care presupune: materie prima din import, forta de munca ieftina, utilitati la pret redus si posibilitati de fentare a fiscului. In 1996, Romania avea un efectiv de 12 milioane de porci, iar in 2010, efectivul a ajuns la 5,6 milioane de capete, din care 2,8 milioane in gospodariile populatiei. Sector cu o reducere de 45 la suta a efectivului fata de 2007, din cauza masurilor de ordin sanitar-veterinar impuse de directivele UE, mult prea valabile la noi si