Fiecare primăvară este o spaimă pentru alergici. Fumatul pasiv şi poluarea sporesc sensibilitatea oamenilor, iar încălzirea globală creşte cantitatea de alergeni.
Potrivit statisticilor, între 10 şi 20 % din populaţia globului este alergică la polen, aproximativ 400 de milioane de oameni având de suferit din această cauză. Specialiştii de la American Academy of Allergy, Asthma & Immunology, din SUA, explică mecanismele alergiilor la polen şi remediile care pot fi aplicate.
Reacţia alergică este un răspuns exagerat al organismului la orice stimuli consideraţi de acesta a fi un soi de „intruşi" (alergeni). În contact cu aceştia, organismul răspunde prin eliberarea în sânge a unor substanţe (histamină şi leucotriene) care provoacă simptomele caracteristice alergiilor. Sensibilitatea la anumiţi alergeni apare în primii ani de viaţă şi scade odată cu înaintarea în vârstă.
Morcovii şi merele provoacă neplăceri
Alergiile apar frecvent primăvara, când polenul plantelor înflorite este împrăştiat de vânt pe distanţe foarte mari, iar concentraţia maximă de polen din aer se înregistrează dimineaţa. 20 de granule de polen într-un metru cub de aer sunt suficiente pentru declanşarea unor crize alergice. În perioada martie-aprilie, „vinovat" pentru neplăceri este polenul arborilor.
Maximul manifestărilor alergice este atins în perioada lunilor mai-iunie şi se poate prelungi şi în lunile de vară, când alergia este provocată de fân sau de lucernă. Şi anumite legume din familia umbeliferelor (în special ţelina sau morcovul), Artemisia, Ambrosia sau anumite fructe (merele Golden) pot declanşa manifestări alergice celor sensibili în cazul în care sunt consumate crude. Rinita alergică este cea mai comună formă a alergiilor sezoniere, provocate în special de polen, praf, microsporii ciupercilor, acarieni sau de reziduurile animale.
Studii recente arată că