Dr. IOAN GH. MARGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, tel. 0722/73.52.72
Laringita cronica este o inflamatie nespecifica, cu evolutie prelungita la nivelul laringelui, care se manifesta cu: disfonie (raguseala), fonastenie (oboseala vocii), rezastenie (oboseala vocii la cant), afonie (voce fara timbru), tuse seaca, iritativa, parestezii, hemaj, uneori dispnee (lipsa de aer). Laringita cronica este frecvent intalnita, in mod deosebit la barbati, care sunt mai expusi factorilor iritativi favorizanti: fum de tigara, alcool, noxe profesionale (gaze si vapori toxici, praf). Alti factori etiologici sunt: suprasolicitarea cronica a vocii (cantareti, profesori, avocati, profesionisti vocali), obstructia nazala (nas infundat), cu respiratie orala si gat uscat, infectiile cronice rino-sinusale, dentare si bronho-pulmonare, boala de reflux gastro-esofagian.
Tratamentul etiologic al laringitei cronice consta in evitarea noxelor si a factorilor iritanti (praf, tutun, alcool, substante chimice), tratamentul suferintelor rino-sinusale si a diatezelor generale, repaus vocal si reeducare foniartica in caz de malmenaj vocal.
Tratamentul local consta in:
* substitutie lichidiana cu ceaiuri din: podbal, pluminarica si lichen de piatra (se prepara o infuzie dintr-o lingurita planta la 200 ml apa clocotita).
* gargara cu infuzie de musetel, salvie, galbenele, arnica si tataneasa.
* refacerea troficitatii mucoasei prin apiterapie: Proposept (3x1 tablete/zi).
* miere de albine cristalizata, fagure de miere capacit.
* sustinerea terenului imunologic cu: Imunorezistan Forte (extract din echinacea) per os si Polidin injectabil.
* unde scurte in doze medii, 10 sedinte, cu durata de 10-15 minute, regiunea cervicala.
* 10 sedinte aerosoli cu: dezametazona sau flixotide nebules, gentamicina si ser fiziologic.
* tratament