Nu a trecut nici un deceniu de când Mariano Puerta compromitea sportul alb, servind substanţe dopante înainte de a trece mingea peste fileu. Suspendat pentru doar nouă luni, argentinianul a revenit la vechile obiceiuri de a consuma steroizi, iar tenisul şi-a pierdut din culoarea imaculată. A urmat rusul Davidenko şi mafia pariurilor, cu dezvăluiri senzaţionale dintr-un sport considerat până nu demult curat, care a cuprins până şi tradiţionalul Grand Slam de la Wimbledon.
Mărturisesc că am fost surprins de ştirea conform căreia John Higgins, nr. 1 la ora actuală în snooker, a fost filmat în timp ce încheia o afacere cu mafia, pentru a aranja un meci, în schimbul a 300.000 de euro. Scena s-a petrecut la Kiev, unde reporterii tabloidului britanic News of the World şi-au asumat identitatea unor afacerişti care vroiau să “aranjeze” turnee din World Snooker Series. Higgins a fost de acord să piardă intenţionat “frame”-uri în timpul a patru jocuri alese de mafioţi, iar acordul său a fost înregistrat video, cu camera ascunsă.
Şocant, era cam ultimul bastion al purităţii în sport, dar se pare că acolo unde apar banii, sportul trece în plan secund. Măcar până la proba contrarie, căci ne putem aminti despre News of the World şi românii, care de fapt erau albanezi, şi planurile acestora de a-i răpi familia lui Beckham.
Golful nu mai este nici el ce a fost după ce simbolul acestui sport, Tiger Woods, a devenit mai mult un star porno decât un sportiv, în ciclism şi haltere s-a vorbit chiar de legalizarea dopajului, în fotbal mafia pariurilor a ajuns de mult şi în ligile inferioare, iar la handbal trebuie să amintim doar că selecţionerul naţionalei de handbal masculin a României a fost acuzat de darea de mită. Până şi în şah au fost cazuri de dopaj, aşa că mă întreb dacă mai putem urmări un spectacol sportiv fără să ne întrebăm dacă rezultatul este c