Radio realizat din materiale reciclabile, un bombardier, o aplicaţie web utilă în bibliotecă, figuri geometrice transpuse în artă, au fost prezentate astăzi în cadrul Concursului Internaţional de Matematică Aplicată - online, „Math Experience“.
Individual sau pe echipe, elevii din cinci şcoli craiovene au încercat astăzi, la Colegiul Naţional Elena Cuza, să convingă un juriu format din profesori ai Universităţii din Craiova, că ideile lor sunt strălucite. Primii în concurs au intrat copiii de la Şcoala Specială Sf. Mina care şi-au aşezat pe panouri creaţii din Atelierul fanteziei, un proiect la care au lucrat de-a lungul orelor de terapie educaţională. Lor le-a urmat Alexandru Tuligă, de la Charles Laugier, cu o prezentare Power Point despre discriminarea rromilor.
Liceenii de la Vuia au lansat în competiţie Radioul autonom şi bombardierul B2 Spirit. Florin Stănculescu şi Răzvan Cîrstescu au apelat pentru radioul lor la lame de bărbierit, un creion, o mufă de ieşire mono, o antenă pentru captarea undelor electromagnetice şi au confecţionat o bobină din liţă, înfăşurată pe un cilindru de carton.
„Este un radio asemenea celor din Cel De-al Doilea Război Mondial, foarte simplu. Prindem cu el Radio Oltenia. Căutăm frecvenţa cu creionul pe lamă“, spune Florin. Cealaltă echipă de la Traian Vuia, formată din Dan Pîrvan şi Robert Dragomir, a venit cu macheta bombardierului B2 Spirit.
„Am folosit lemn de Balsa. Are motor, curea de transmisie, roţi şi leduri“, povesteşte Dan.
Au încercat să nu se lase mai prejos nici elevii de la Buzeşti, Monica Chiosa şi Tiberius Hodoroabă, cu aplicaţia web „biblioteca.ro“.
„Credem că ar uşura foarte mult munca bibliotecarului această aplicaţie. Ar fi cu totul altfel dacă locul registrelor clasice ar fi luat de tehnonologie“, precizează Monica.
Un cuvânt greu au avut de spus şi elevii de