Creste in sudul Americii, este sora buna cu stevia noastra si inlocuieste cu brio indulcitorii sintetici. Numele farmaceutic este DULCOSTEVINA si reprezinta un ajutor de nadejde in diabet
In anul 1812, un francez, Benjamin Delessert, a facut o descoperire revolutionara: el a reusit sa extraga printr-un procedeu industrial o cantitate insemnata de zaharoza (substanta din care este compus zaharul) din sfecla. Era o descoperire de o importanta pe care nici el si nici contemporanii sai nu au putut-o intelege la acel moment. Doua secole mai tarziu, alimentatia unei parti insemnate a planetei este dependenta de zahar, care poate fi produs in cantitati practic nelimitate. Un adult european, de pilda, consuma anual, in medie, 50 de kg de zahar in stare pura sau introdus in diferite alimente. Facand un calcul simplu, ne putem da seama ca, de-a lungul vietii, fiecare dintre noi consuma cantitati incredibile, de ordinul tonelor, din acest preparat rafinat industrial. Aceste tone de zahar inghitite de-a lungul anilor sunt procesate cu ajutorul unei mici glande numite pancreas, iar metabolizarea sa consuma cantitati enorme de minerale si de vitamine din organism. Consecinta: una din patru persoane peste 50 de ani sufera de diabet in diferite stadii, avitaminozele si tulburarile de metabolism al calciului sunt foarte larg raspandite, la fel ca si caria dentara, deficientele imunitare etc. Tot industria a venit in "ajutor" si de data aceasta. A fost creata mai intai zaharina, un edulcorant artificial care contine 0 calorii si nu afecteaza deloc pancreasul. Apoi, mult mai tarziu, au aparut ciclamatul si fratele sau mai mediatizat - aspartamul, alte indulcitoare artificiale cu 0 calorii. Insa toate trei s-au dovedit a face in organism ravagii mai mari decat zaharul, perturband sistemul nervos, sistemul imunitar si cel endocrin, favorizand afectiuni din cele mai diverse, d