Măsura de reducere a salariilor din sistemul bugetar cu 25%, anunţată, joi, de preşedintele, Traian Băsescu, poate conduce la creşterea numărului datornicilor la bănci, consideră specialiştii din domeniu.
Ruxandra Andrei, directorul general al portalului de comparaţie a creditelor "Finzoom", ne-a explicat că bugetarii primeau puncte în plus la calcularea gradului de eligibilitate, la solicitarea unui credit: "Bugetarii erau consideraţi buni platnici, cu un salariu stabil, situaţie care s-a schimbat acum".
Soluţiile pe care le au la îndemână băncile, în acest context, sunt fie scăderea dobânzilor la creditele în sold, fie reeşalonarea ratelor sau aplicarea unei perioade de graţie pentru cei care întâmpină dificultăţi financiare.
Cornel Cojocaru, purtătorul de cuvânt la BCR, ne-a declarat că băncile nu au cum să scadă dobânzile pentru creditele aflate în sold, având în vedere nivelul dobânzilor la care acestea s-au împrumutat, la rândul lor.
Pe de altă parte, Ruxandra Andrei ne-a spus că, de la începutul anului, câteva bănci au operat, deja, scăderi ale dobânzilor pentru creditele contractate.
Reprezentantul Finzoom le recomandă celor care au probleme cu plata ratelor să solicite băncilor reeşalonarea datoriilor sau acordarea unei perioade de graţie: "Există bunăvoinţă din partea băncilor. Cei care nu-şi mai pot îndeplini obligaţiile financiare, este bine să notifice banca imediat ce a intervenit acest aspect, să nu întârzie, pentru că întârzierile la plată intră pe normele de rău-platnici impuse de BNR".
Reprezentantul Finzoom ne-a dat ca exemplu situaţia unei familii în care soţul, salariat bugetar, a contractat împreună cu partenera lui un credit "Prima casă". În prezent, veniturile bărbatului s-au redus la 1000 de lei, în contextul în care nu mai primeşte bonificaţii în funcţie de performanţă, care îi "ridicau" salariul la 2500