Strâmtoraţi, oamenii au redescoperit drumeţiile „de subzistenţă“, în genul celor organizate înainte de ’89. Familiile îşi înghesuie bagajele într-o Dacie şi înnoptează prin campinguri sau îşi iau pur şi simplu cortul în spinare.
pre disperarea agenţiilor de turism, mulţi botoşăneni se pregătesc pentru un concediu „ca pe vremuri“. „Plecam câte două familii înghesuite în aceeaşi Dacie. Ne cazam pe unde găseam, la localnici, unde ne prindea noaptea şi ne cumpăram mâncare ca şi acasă, de la alimentară. Din portbagaj nu lipseau ceaunul şi aragazul cu butelie mică la care găteam pe malul unei ape unde poposeam. Nu ne interesa că ceaiul de dimineaţă mai avea ceva ulei în el, sau cafeaua avea gust de cartofi prăjiţi. Eram în concediu“, îşi aminteşte Alin Timofte.
Pregătiţi de campare
Acum, tinerii se pregătesc să pună în practică poveştile părinţilor. „Am mers la cort când eram prin liceu şi în facultate. N-aveam bani pe atunci, însă distracţia era maximă. Acum, copiii sunt mari. Vom vedea ce alegem pentru concediu. Vrem să facem un mini-tur al ţării“, a spus Robert Roman, inginer. Comercianţii recunosc că vânzările la echipamentele de camping au explodat în ultima lună. „Suntem foarte căutaţi de înainte de 1 mai. Cele mai vândute sunt corturile de patru persoane.
Pentru un astfel de cort preţul nu trece de 300 de lei, echivalentul a două nopţi de cazare la un hotel de trei stele. Vânzările au depăşit şi aşteptările noastre şi a trebuit să mai comandăm marfă“, a declarat Violeta Cîşlaru, vânzătoare. La mare preţuire sunt şi accesoriile de campare, de la primusuri până la scăunele pliante.
„Vrem să facem un tur al mănăstirilor din Moldova şi ne cazăm pe unde apucăm. Oamenii din zonele turistice au tot timpul o cameră de închiriat la preţuri de aproape patru ori mai mici decât la hotel“, a precizat Cornelia Ignat.Cei mai mulţi exc