* Jeffrey Franks: "Situaţia economiei este încă dificilă"
* Sindicatele bat în retragere
Misiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI) în ţara noastră se încheie astăzi, după două săptămâni de discuţii şi negocieri cu autorităţile noastre pe tema angajamentelor asumate de ţara noastră în acordul stand-by.
Discuţiile finale dintre reprezentanţii FMI şi membrii Cabinetului Boc pe tema reformelor pe care Guvernul urmează să le adopte, în perioada următoare, pentru reducerea deficitului bugetar, au avut loc în ultimele două zile.
Surse guvernamentale, citate de Agerpres, susţin că Executivul s-a înţeles cu FMI asupra unei ţinte de deficit bugetar, pentru anul acesta, de 6,5%-6,8% din PIB. Palatul Victoria a anunţat, printr-un comunicat, că măsurile ce urmează să fie adoptate vor duce la un deficit bugetar mai mic de 7% din PIB.
Sursele citate mai susţin că autorităţile noastre estimează, pentru 2010, o creştere economică în jurul a 1%, însă iau în calcul şi scenarii mai pesimiste, de genul unei creşteri economice de 0,8% sau chiar 0%.
Măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare anunţate de preşedintele Traian Băsescu prevăd, printre altele, reducerea salariilor bugetarilor cu 25%, a pensiilor cu 15%, a ajutoarelor de şomaj cu 15% şi o redistribuire a subvenţiilor strict pentru persoanele care au neaparată nevoie de aceastea.
Alte surse guvernamentale, citate de Mediafax, susţin că FMI acceptă reducerea deficitului bugetar prin tăierile cheltuielilor cu salariile şi pensiile, şi nu prin majorarea taxelor şi impozitelor, însă condiţionează acest lucru de faptul că economiile astfel obţinute să fie direcţionate strict pentru investiţii.
Şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a declarat că situaţia economică a ţării noastre rămâne dificilă şi a precizat că rezultatele misiunii de evaluare vor fi anunţate de către Fond în cur