Marius Mălai a terminat Liceul Emil Racoviţă din Cluj, după care a făcut şi Politehnica. De aici începe cariera sa de constructor de hidrocentrale. Primul baraj pe care l-a făcut a fost cel de la Vidraru, din judeţul Argeş, unde s-a mutat cu tot cu familie, pe durata lucrărilor.
S-a născut într-o veche familie ardeleană, dintr-un tată năsăudean şi o mamă oşancă. În perioada Dictatului de la Viena, familia sa se refugiază la Bucureşti, însă valurile istoriei aduce familia Mălai înapoi în Ardeal. Marius Mălai a terminat Liceul Emil Racoviţă din Cluj, după care a făcut şi Politehnica. De aici începe cariera sa de constructor de hidrocentrale.
Primul baraj pe care l-a făcut a fost cel de la Vidraru, din judeţul Argeş, unde s-a mutat cu tot cu familie, pe durata lucrărilor. De altfel, şi cei doi copii ai săi s-au născut tot pe şantier, la Vidraru. Pentru munca deosebită şi metodele eficiente pe care le-a folosit la realizarea barajului, Marius Mălai a fost decorat de Republica Socialistă România cu Ordinul Muncii Clasa a III-a.
„Pentru mine a însemnat foarte mult această decoraţiune, pentru că, printre altele, îmi conferea o reducere cu 50% a impozitelor, dar şi dreptul la încă o cameră de 8 metri pătraţi”, îşi aduce aminte inginerul. „Cu Vidraru se lăudau ca realizare şi în străinătate. A fost prima lucrare cu care România a scos capul în lume, în ceea ce priveşte construirea de mari structuri”, mai spune inginerul.
A coordonat proiectarea hidronenergetică de pe Someş
După Vidraru, Marius Mălai a fost desemnat să se ocupe de valea Someşului. Astfel că el a fost cel care a organizat şantierele de la Gilău, Leşu şi Tarniţa. Tot el a fost cel care, pe lângă barajele de la Gilău, care asigură apa potabilă a Clujului, şi cel de la Leşu, care dă apă Oradiei, a relizat şi clădirile Motelurilor de la Gilău şi Leşu. A coordonat