Inventatori din toate colţurile lumii au fost prezenţi în acest weekend la Iaşi, la Expoziţia Europeană a Creativităţii şi Inovării “Euroinvent”. Sursa: Maria Craus
Cea de-a doua ediţie a Euroinvent a găzduit peste 200 de invenţii din toate domeniile, iar invenţiile au fost evaluate de juriu în baza unor criterii precum gradul de noutate tehnologică şi ştiinţifică, aplicabilitatea, posibilitatea de implementare imediată şi eficienţa economică”, a declarat Andrei-Victor Sandu, coordonatorul “Euroinvent 2010”.
Vizitatorii au avut ocazia să interacţioneze cu inventatorii români şi cu delegaţiile străine şi să vadă cum funcţionează sistemele inteligente create de ei. La standuri au fost expuse salina portabilă, grătarul ecologic, masa chirurgicală care transportă bolnavul până în salon, căruciorul electric cu joystick şi chingi care ajută persoana cu dizabilităţi să se ridice pentru a lua o carte de pe raft, căruciorul cu roţi laterale detaşabile, pentru spaţiile înguste, detectorul de fisuri sau cearşafurile afrodisiace.
Salina portabilă, inventată de un inginer alergic la praf şi polen
Printre cele mai vizitate standuri de la “Euroinvent” s-a numărat şi cel al nemţeanului Gherasim Ciubucciu, un inginer în vârstă de 62 de ani care a inventat salina portabilă şi grătarul ecologic. Cele două invenţii au mare succes şi vor fi în curând produse la scară largă.
“Salina portabilă are o greutate de doar 11,5 kilograme şi poate fi amplasată oriunde. Ea te scuteşte de cheltuielile de cazare, masă şi transport la salinele din ţară, are marele avantaj că poţi face tratamentul la orice oră din zi şi din noapte fără să fii deranjat, în timp ce te uiţi la televizor sau citeşti o carte. Piesa principală este generatorul de salinitate şi aromoterapie, iar ca materie primă se folosesc două kilograme de sare neiodată, dintr-aceea pentru murături. În cutia din ple