Premierul Emil Boc a argumentat duminică, 9 mai, decizia Guvernului de a reduce salariile şi pensiile. Datoria publică a României va creşte de la sub 30% din PIB la un nivel exploziv şi greu de finanţat, de 62% din PIB în 2012, dacă Guvernul nu va reduce cheltuielile cu salariile şi pensiile, spune şeful Executivului, la finalul negocierilor cu FMI.
Premierul Emil Boc a argumentat duminică, 9 mai, decizia Guvernului de a reduce salariile şi pensiile. Datoria publică a României va creşte de la sub 30% din PIB la un nivel exploziv şi greu de finanţat, de 62% din PIB în 2012, dacă Guvernul nu va reduce cheltuielile cu salariile şi pensiile, spune şeful Executivului, la finalul negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional.
Emil Boc precizează că din banii economisiţi prin aceste reduceri se vor face anumite investiţii : reabilitarea unui număr limitat la patru sute de kilometri de drumuri naţionale şi cinci sute de kilometri de drumuri judeţene, precum şi continuarea unor lucrări de infrastructură, precum autostrada Transilvania, Bucureşti-Ploieşti şi Arad-Timişoara.
Premierul dă vina de asemenea pe cheltuielile făcute de fostul Guvern Tăriceanu. Emil Boc susţine că Executivul a fost obligat să recurgă la măsuri de austeritate, ca urmare a creşterii cheltuielilor cu salariile şi pensiile în 2007 şi 2008, cu mult peste nivelul productivităţii.
"Am avut de ales între alternativa oferită de FMI, de creştere a TVA la 24%, a cotei unice la 20% şi reducerii fondului cu salarii cu 20% şi între reducerea cheltuielilor cu salariile, pensiile şi alte transferuri sociale. Am ales răul cel mai mic", atrage atenţia prim-ministrul.
Guvernul şi FMI au convenit asupra unei noi ţinte de deficit bugetar pentru acest an, de 6,8%, faţă de obiectivul anterior de 5,9%. Cele două instituţii estimează o creştere economică zero în 2010, după ce prognoza anterioară a