Călăreţi din Africa de Sud, Ungaria şi România au participat, la sfârşitul săptămânii trecute, la o vânătoare cu copoi organizată la Satu Mare. Paul Klimt, unul dintre invitaţi, a venit din Germania cu elicopterul personal pentru a coordona vânătoarea tradiţională cu copoi.
Vânatul de Argeş atrage mulţi străini
Peste 40 de călăreţi costumaţi asemenea lorzilor de la mijlocul secolului al XVIII-lea s-au adunat sâmbătă dimineaţă în lunca Someşului, în localitatea sătmăreană Mărtineşti. Au adus cu ei copoii, nelipsiţi la o vânătoare în stil englezesc. După ce au luat micul dejun încheiat cu un pahar de şampanie, maestrul a dat semnalul de start.
„Nu a avut loc o vânătoare propriu-zisă, ci doar o simulare. Cei 20 de câini au fost dresaţi să ia urma ceaiului de anason, care este asemănător mirosului pe care îl emană vânatul, în special vulpea. Evenimentul a avut ca scop păstrarea unei tradiţii elegante. Este un sport ecvestru de recreaţie, bucuria de a galopa în natură", a spus Antal Istvan, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor şi Deţinătorilor de Cai Satu Mare.
Fiecare călăreţ avea un costum propriu, întocmai celor purtate la astfel de evenimente în urmă cu 150 de ani, în Marea Britanie. Pe braţe, ca semn distinctiv pentru rangul pe care îl reprezentau, au purtat banderole de culori diferite. Cel care a dat semnalul de start al pseudo-vânătorii a fost „masterul" de eveniment, coordonatorul vânătorii. Acesta se află în topul ierarhiei, atât la invitaţi, cât şi la călăreţi şi răspunde de mersul vânătorii din punctul de vedere al calităţii.
Neamţul Paul Klimt (în galben) a venit la vânătoare cu elicopterul
„Maistrul de haită", care poartă neapărat banderolă albă, are atribuţii complexe, de dimineaţă şi până seara. Locul lui este lângă copoi. Sub îndrumarea lui, aceştia caută urma vânatului.