Şefii alpinistului utilitar care a murit ieri după ce a căzut de la etajul cinci al unei clădiri spun că bărbatul a făcut o greşeală de începător. Cătălin Bărbulescu s-a legat de două punte fixe care erau prea mici pentru a-i susţine greutatea, aşa că frânghia a alunecat. Alpinistul a mai ignorat o măsură de siguranţă, şi anume folosirea celei de-a treia corzi.
Colegii lui Cătălin Bărbulescu sunt şocaţi de vestea că alpinistul pasionat de înălţime şi-a pierdut viaţa în timp ce executa o lucrare banală, spăla geamurile unei clădiri din zona Semănătoarea. „Pentru noi astfel de munci sunt nimicuri, facem multe alte lucruri mai grele cum ar fi să construim la înălţime de zeci de metri, să executăm cupole de sticlă. A murit degeaba, dintr-o eroare umană, a lui”, a spus şefa lui Cătălin, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.
Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă şi poliţiştii nu au descoperit nicio neregulă la echipamentul pe care-l purta victima. Iniţial au crezut că bărbatul a făcut nodul greşit, aceasta fiind cauza morţii sale, colegii însă îi contrazic: „Un ochi avizat vedea imediat că el s-a legat ş-a legat de două puncte fixe, două dale de beton ieşite din plafon, care nu sunt mai mari de 6 centimetri. Era imposibil ca cele două puncte să-i susţină greutatea. Ar mai fi putut să folosească şi o a treia coardă pentru siguranţă dar nu a făcut-o”, a mai spus şefa alpinistului. Ea nu-şi poate explica de ce angajatul ei a luat atâtea decizii greşite în ziua fatidică, mai ales că era un alpinist cu experienţă de 5 ani.
„Cei care lucrează în acest domeniu de mult timp au impresia că sunt dumnezei şi că nu li se poate întâmpla nimic. Intră într-un fel de rutină şi cred că le ştiu pe toate”. Reprezentanţii firmei de alpinism utilitar mai spun că mulţi angajaţi nu respectă regulile de siguranţă şi nu folosesc tot echipamentul din dot