Simptomele menopauzei şi andropauzei pot fi atenuate cu ajutorul ceaiurilor din plante. Administrarea remediilor cu fitoestrogeni, dar şi a celor ce reglează nivelul de testosteron se face numai la recomandarea fitoterapeutului.
După vârsta de 40 de ani, atât femeile, cât şi bărbaţii încep să resimtă efectele tulburărilor hormonale cauzate de instalarea menopauzei şi, respectiv, adropauzei.
Astfel, scăderea nivelului hormonilor sexuali (estrogenul şi testosteronul) afectează fizicul şi psihicul prin apariţia unor manifestări cum sunt depresia, iritabilitatea, scăderea libidoului, disfuncţiile sexuale, transpiraţia excesivă, bufeurile (în cazul femeilor) şi oboseala. Pentru a atenua aceste neplăceri, medicul poate recomanda un tratament de substituţie hormonală cu estrogeni sau, după caz, cu testosteron.
Totuşi, o astfel de terapie poate avea efecte secundare notabile şi, de aceea, poate fi folosită alternativa remediilor naturiste, completată prin consumul anumitor alimente care stimulează secreţia hormonilor sexuali.
Plantele cu cea mai mare concentraţie de fitoestrogeni sunt ceaiul verde, trifoiul roşu, hameiul, iedera, zmeurul, salvia, lemnul-dulce, seminţele de in, cele de floarea-soarelui şi mărarul.
Toate aceste remedii se pot administra sub formă de infuzii, dar şi de ticturi sau de capsule. Specialiştii spun că administrarea preparatelor cu fitoestrogeni trebuie să se facă doar la recomandarea unui specialist în fitoterapie şi pe durate limitate, doarece pot exista contraindicaţii sau pot apărea efecte adverse.
„Remediile cu fitoestrogeni sau consumul de alimente ce conţin aceste substanţe nu sunt indicate în cazul în care persoana suferă de cancer mamar sau uterin, în cazul femeilor însărcinate sau celor care fac chimioterapie, deoarece determină proliferare tumorală", spune Ruxandra Constantina, medic de familie cu