Orădeanunl a început să pătrundă în tainele viei şi ale vinului în urmă cu un deceniu. În drumurile pe care le întreprindea prin străinătate, tânărul orădean a ajuns într-un orăşel din Belgia. A fost extrem de impresionat de un local cu două stele Michelin, Oscarul restaurantelor.
PROFIL
Născut 7 mai 1969, Oradea
Studii Facultatea de Ingineri, Universitatea Oradea
Familie Căsătorit, două fete
„Nu ştiam că proprietarul restaurantului era un sommelier recunoscut în Belgia. Modul în care au fost asociate gastronomia şi vinul, m-au fascinat. Am devenit pasionat de acest lucru şi mi-am dorit ca aşa ceva să pot să am în fiecare zi, în Oradea.Vizita în acel orăşel m-a marcat şi am realizat că doresc să cunosc mai multe despre vinuri şi gastronomie şi cum poţi să le asociezi în aşa fel încât să existe calitate”, a spus Cristian Drimba.
Însă orădeanul a ajuns să cunoască vinul abia în urmă cu trei ani, când împreună cu câţiva prieteni a decis să ia lecţii de cultură şi civilizaţie a vinului. Sub îndrumarea lui Dorin Popa, prim-vicepreşedintele Asociaţiei Degustătorilor din România, Cristian Drimba a regăsit în vinurile autohtone frumuseţe, diversitate şi calitate. „Prima lecţie s-a ţinut într-un restaurant, o locaţie elegantă, de clasă. Ne-a fost prezentat vinul de Cotnari. A trebuit să recunoaştem gustul dat de terroirs, de pământul în care a crescut via. Soiul diferă în funcţie de locul în care a fost creat. Au urmat cursuri cu tematică, iar noi eram extrem de pasionaţi. Vroiam să cunoaştem tot mai mult”, a precizat Cristian Drimba.
Revenirea pe pământ românesc
Ca suprafaţă de producţie, România se situează pe locul cinci în Europa şi pe locul nouă, la nivel mondial, cu cele 40.000 hectare de vie cultivată. În urmă cu mai bine de şase decenii, românii posedau cultura vinului, fiind furnizori ai Casei Regale şi exportând can