Au stat la poalele muntelui, au mâncat bulz şi miel la proţap, au băut ţuică veche de prună şi au ascultat muzică din partea locului. Aşa au petrecut ieri localnicii, turiştii şi jurnaliştii la Gura Teghii.
Petrecerea a fost organizată de ciobani şi administratorii pensiunilor înainte de a urca oile la munte. Festivalul "Înţărcatul Mieilor" a fost la a treia ediţie şi ca în fiecare an oamenii din partea locului au scos oile din gospodării şi le-au predat ciobanilor pentru a urca cu ele la stână, la munte, pe Penteleu.
FOTOGALERIE AICI
"Înţărcatul mieilor este momentul în care oile se despart de miei şi urcă la stână, în vârful muntelui, unde iarba este mult mai gustoasă.De acolo coboară în luna septembrie când are loc o nouă etapă, pe care noi o numim răvăşitul oilor. Sunt tradiţii care la noi se păstrează de secole şi sperăm să le păstrăm în continuare", ne-a declarat Pompi Blidaru, proprietarul pensiunii Varlaam care a organizat festivalul.
Atât localnicii, cât şi turiştii care au venit în număr mare au petrecut cu muzică tradiţională, au băut ţuică de prună făcută de oamenii din zonă şi au mâncat bulz făcut din mămăligă şi brânză şi miel la proţap.
Jurnaliştii prezenţi la petrecere au fost puşi la grea încercare. Organizatorii le-au pus la dispoziţie toate cele necesare şi i-au provocat să prepare brânză, urdă şi alte derivate din lapte de oaie. După mai bine de două ore de muncă aceştia au reuşit să răspundă provocării şi au dat cheag laptelui din care au făcut diverse preparate.
"Inedit a fost faptul că am avut ocazia şi am reuşit să facem totul natural. Dacă la început nu eram foarte siguri că vom reuşi să facem ceva, la final rezultatul ne-a surprins chiar şi pe noi", ne-a declarat Cătălin Ţînţăreanu, unul dintre jurnaliştii intraţi în competiţie.