Sportivii afectaţi de orbire se întrec într-un concurs unic în ţară, la popicăria de lângă Lacul Cinciş. La campionatul organizat în premieră la Hunedoara a participat şi campioana mondială la popice pentru nevăzători, Elena Negrilescu.
Aproape 50 de persoane cu deficienţe de vedere, pornind de la tulburări parţiale, până la cecitate absolută, se întrec timp de două zile, în acest sfârşit de săptămână, în cadrul finalei Campionatului Naţional de Popice, lângă lacul Cinciş, situat la 10 kilometri de Hunedoara. La eveniment s-au înscris cei mai buni sportivi din judeţele Mureş, Sibiu, Iaşi, Bacău, Satu Mare, Buzău, Maramureş şi Dâmboviţa. Judeţul Hunedoara nu este reprezentat de o echipă locală, pentru că, deşi la Hunedoara există două popicării dotate la standarde europene, nu sunt nevăzători care să joace popice.
Invitat special
Sportivii s-au întrecut în echipe de câte trei persoane la feminin şi patru la masculin, pe baza celor trei categorii de acuitate vizuală: cecitate (n.r. orbire) absolută, deficienţe grave şi deficienţe moderate de vedere.
Printre participanţi s-a numărat şi Elena Negrilescu, din Sibiu, femeia care şi-a depăşit handicapul, obţinând titlul de campioană europeană cinci ani consecutiv şi devenind campioană mondială în 2007. „Am avut probleme cu vederea de când m-am născut, dar am orbit complet când aveam 40 de ani. Popice fac de 10 ani, nu este uşor, dar te bazezi mult pe antrenor, care te orientează pe pistă. Ne mai folosim şi de un leucoplast şi pipăim cu degetele, ca să ne dăm seama care este direcţia pistei”, a declarat sibianca. Vicepreşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din România, Mihail Morar, a declarat pentru Adevărul de Seară că popicarii s-au antrenat pentru finala campionatului începând din toamna anului trecut.