Bursa de valori a continuat scăderea de acum două săptămâni, coborând cu 10% în primele trei şedinţe de tranzacţionare ale lunii, pe fondul problemelor interne şi al influenţelor externe. Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a avut, săptămâna trecută, o corecţie negativă întinsă pe mai multe şedinţe consecutive. Doar în trei zile, bursa a pierdut circa 7,5 miliarde de lei din capitalizare (aproape 2 miliarde de euro, dacă luăm în calcul şi deprecierea uşoară a leului),
Bursa de valori a continuat scăderea de acum două săptămâni, coborând cu 10% în primele trei şedinţe de tranzacţionare ale lunii, pe fondul problemelor interne şi al influenţelor externe.
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a avut, săptămâna trecută, o corecţie negativă întinsă pe mai multe şedinţe consecutive. Doar în trei zile, bursa a pierdut circa 7,5 miliarde de lei din capitalizare (aproape 2 miliarde de euro, dacă luăm în calcul şi deprecierea uşoară a leului), coborând până la 93,4 miliarde lei. Toţi investitorii au început să se întrebe dacă nu cumva bursa îşi schimbă complet direcţia şi intră pe un trend descendent prelungit.
Influenţa puternică a evoluţiei pieţelor externe a putut fi observată în cursul şedinţei de joia trecută, când BVB s-a oprit din scădere. În ton cu creşterile din majoritatea burselor europene, piaţa noastră a urcat cu puţin peste un procent. Încrederea în stabilizarea situaţiei financiare a Greciei după încheierea acordului de împrumut de 120 miliarde euro a calmat pieţele. BVB a încheiat totuşi în uşoară scădere, de 0,02%.
Totuşi, deprecierea înregistrată în primele trei zile de tranzacţionare ale lunii mai s-a ridicat la peste 10,4% pentru indicele BET, al celor mai lichide şi mai mari zece companii, la 9,7% pentru indicele compozit BET-C şi la 9,2 pentru cel al societăţilor de investiţii financiare, BET-FI. Scăderea este foarte mare pentru trei şed