Scopul separării este crearea la nivel local a unui holding puternic pentru producere de energie, în colaborare cu combinatul siderurgic ArcelorMittal.
Adriean Videanu, ministrul Economiei,a declarat că există planuri pentru ca Electrocentrale Galaţi să se separe de Termoelectrica. În acest fel, s-ar putea înfiinţa, împreună cu ArcelorMittal Galaţi, o nouă capacitate de producţie a energiei electrice, cu o putere prognozată de circa 400 MW.
"Dorim să investim alături de ArcelorMittal în producţia de energie utilizând gazul de furnal care în momentul de faţă nu face altceva decât să participe la poluarea României", a afirmat Videanu.
Investiţia va fi realizată după ce Electrocentrale Galaţi se va separa de Termoelectrica.
"Am convenit în urma discuţiilor cu FMI scoaterea Electrocentrale Galaţi de sub tutela Termoelectrica, astfel încât Termoelectrica să nu mai greveze asupra Electrocentrale Galaţi şi va fi o entitate juridică separată cu potenţial de dezvoltare, urmând ca această entitate juridică să-şi poată continua programul de dezvoltare a capacităţilor de producţie. Aşadar, în acest moment studiem posibilitatea realizării unei noi capacităţi de producţie a energiei electrice de 400 de megawatti putere instalată, utilizând gazul de furnal de la ArcelorMittal Galaţi. Va fi o entitate nouă, va fi în interiorul Electrocentrale Galaţi (aici se studiază din punct de vedere tehnic această posibilitate) astfel încât să şi optimizăm costurile în producţia de energie electrică în această zonă a României", a spus ministrul.
Termoelectrica are în acest moment trei filiale de producţie a energiei electrice şi termice -Electrocentrale Galaţi, Electrocentrale Deva şi Electrocentrale Bucureşti - şi patru sucursale fără personalitate juridică: Doiceşti, Borzeşti, Brăila şi Paroşeni.
În anul 2000, Termoelectrica a încheiat cu grupul ceh de utilit