S-a deschis deja sezonul 2010 de coborari pe Jiu, Gorjul avand la ora actuala doua trasee de rafting, primul pe Jiu in portiunea defileului contat cu grad de dificultate 4, iar celalalt traseu este pe Bistrita, avand grad de dificultate 2.
Trebuie facuta mentiunea ca in rafting, nou sport importat de peste ocean, exista 6 grade de dificultate, ultimele fiind destinate exclusiv raftingului profesionist ori extrem.
Prima coborare pe Jiu, in 2001
Primii pasi in promovarea acestui sport la nivelul judetului au fost facuti de Serviciul Public Judetean Salvamont Gorj si Asociatia "Amicii Salvamont", ce in primavara lui 2001, impreuna cu doi redutabili coboratori pe ape repezi din Franta, Phillipe Cross si Jerome Sornicle, au realizat prima coborare pe Jiu, care a masurat aproximativ 20 de km. Ea a inceput mai sus de Lainici si s-a finalizat la Visina.
Un an mai tarziu s-au facut o serie de coborari experimentale cu barci de plastic ori de panza cauciucata, precum si cu mai multe feluri de caiace din plastic, care nu dau rezultatele scontate, viteza apei si configuratia Jiului producand rasturnarea ori distrugerea acestora.
Turism de nisa in Romania: Kayaking si rafting
La inceputul anului 2003, in cadrul unui schimb de experienta intre salvamontistii gorjeni si cei din Bihor sunt experimentate mai multe ambarcatiuni gonflabile, special concepute pentru coborari pe ape repezi.
In toamna aceluiasi an este testata prima ambarcatiune specializata pe rafting, pluta Colorado, de fapt ambarcatiunea oficiala a ultimelor editii de campionat mondial la coborari pe ape repezi. De o calitate exceptionala, pluta reuseste parcurgerea intregului traseu din defileu, atingand pe unele portiuni viteze de pana la 50 km/ora fara sa se rastoarne ori sa produca probleme coboratorilor.
Coborari de trei-s