Sorin Oprescu a dat în boala politicienilor care cred că orice articol despre ei este rodul unei conspiraţii.
Dacă n-aş şti că dl Sorin Oprescu e medic de meserie, aş fi tentat să cred că nici dânsul nu e imun la conspirativită, boală care face victime pe capete printre politicienii de pe malurile Dâmboviţei. Îmi închipui însă că un slujitor al lui Hipocrate nu poate intra într-o zonă contaminată (ca politica) fără să-şi ia nişte minime măsuri de siguranţă. De la săpun şi dezinfectant până la halatul alb, mănuşile sterile şi masca pe gură.
Cum se manifestă conspirativita? După cum ne indică şi denumirea, te face să vezi în tot ce mişcă o conspiraţie, un complot, o conjuraţie contra propriei persoane. Primele simptome apar atunci când bolnavul începe să se simtă persecutat de critici. Îi spui că a greşit, iar el îţi răspunde că ai ceva cu el, că te-ai dat cu duşmanul sau, mai rău, că nu eşti decât o unealtă în mâna grupurilor de interese care vor să-l saboteze.
Ei bine, pare-se că dom' doctor n-a scăpat de virusul (nu-i zic „agent patogen", că atunci chiar miroase subversiv!) care duce la conspirativită. Altfel nu-mi explic scrisorica pe care ne-a trimis-o, duminică pe-nserat, prin reprezentanţii săi care semnează cu pseudonimul colectiv „Serviciul pentru Relaţia cu Mass-Media". În fapt, este vorba despre un „drept la replică" la un articol publicat, cu o zi în urmă, de cotidianul „Adevărul de Seară".
Articolul se intitulează „Oprescu, afaceri de familie în spitale" şi dezvăluie contractele pe care firma lui Cătălin Galea, prieten declarat al primarului general şi partener de afaceri cu fiul acestuia, le primeşte pe bandă rulantă de la instituţiile medicale de stat din Capitală.
Reacţia emisarilor anonimi ai edilului e categorică: „Niciunul dintre spitalele menţionate în articol nu se află în subordinea Primăriei Capitalei. (...) Licitaţia