UE s-a dotat în noaptea de duminică spre luni cu un mecanism de gestiune de criză economică în valoare de peste cinci sute de miliarde de euro. După mai bine de 12 ore de negocieri neîntrerupte, miniştrii europeni de Finanţe au creat un mecanism de stabilitate economică ce va beneficia de un fond plătit în mare parte de statele europene, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan.
Uniunea Europeană s-a dotat în noaptea de duminică spre luni cu un mecanism de gestiune de criză economică în valoare de peste cinci sute de miliarde de euro. După mai bine de 12 ore de negocieri neîntrerupte, miniştrii europeni de Finanţe au creat un mecanism de stabilitate economică ce va beneficia de un fond de peste cinci sute de miliarde de euro, plătit în mare parte de statele europene, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan (audio).
Comisia Europeană va contribui cu 60 de miliarde, cele 27 de state membre ale Uniunii vor contribui la finanţarea acestui fond cu 448 de miliarde de euro, iar restul banilor va proveni poate de la FMI, în caz de nevoie.
Ideea îşi găseşte originea în mecanismul inedit lansat de Uniunea Europeană pentru plătirea datoriilor Greciei şi de fapt crează posibilitatea de împrumut comunitar şi pentru ţările zonei euro.
Până acum, doar ţările din afara zonei aveau acces la un astfel de ajutor, cum a fost cazul României, al Lituaniei şi al Ungariei, care au primit mai multe miliarde de la Comisia Europeană şi FMI anul trecut.
De acum, Comisia Europeană se va putea împrumuta în numele statelor zonei euro aflate în necesitate, dar n-o va face garantând doar cu bugetul anual al Uniunii Europene, ci şi cu cel al statelor membre, prezentând o mai bună garanţie pe pieţele financiare.
Miniştrii europeni de Finanţe au aprobat la nivelul Uniunii Europene şi mecanismul de ajutor punctual pentru Greci