Statele memmbre ale Uniunii Europene au decis duminică un plan istoric de asistenţă financiară, căruia i se asociază şi Fondul Monetar Internaţional. Acesta se ridică până la 750 miliarde de euro pentru protejarea monedei unice europene. Hotărârea urmăreşte respingerea atacurilor speculative asupra celor mai îndatorate ţări din zona euro şi doreşte prevenirea dezintegrării monedei unice.
Marile bănci, inclusiv Banca Centrală Europeană şi Rezerva Federală a Statelor Unite, au anunţat în cursul nopţii trecute o acţiune concertată pentru a readuce calmul pe pieţele financiare, semn că îngrijorarea a cuprins întreaga lume, transmite Agerpres.
După 11 ore de negocieri, purtate la Bruxelles, miniştrii de finanţe europeni au decis noaptea trecută pachetul de măsuri care include împrumuturi şi garanţii ale statelor din zona euro, precum şi împrumuturi de la Fondul Monetar Internaţional.
Suma totală de 500 de miliarde de euro se compune din 60 de miliarde aduse de Comisia Europeană, şi din 440 de miliarde de euro împrumuturi şi garanţii ale statelor din zona euro, a anunţat ministrul spaniol de finanţe, Elena Salgado.
Fondul Monetar Internaţionalva aduce o contribuţie suplimentară sub formă de împrumuturi, de până la 250 miliarde de euro, a precizat ministrul spaniol. Oficialii speră că sumele masive îi vor descuraja pe speculatorii monetari de la a paria pe prăbuşirea euro.
Rezerva Federală a anunţat că ia măsuri "ca răspuns la reapariţia tensiunilor pe pieţe" şi "a preveni extinderea tensiunilor la alte pieţe şi centre financiare". A mai fost anunţată şi redeschiderea liniilor de swap valutar cu câteva bănci centrale.
Programul de împrumuturi va fi utilizat "numai în caz de necesitate", a declarat comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, precizând că acordarea împrumuturilor va fi însoţită de "condiţii riguroase"