Constantin Tampiza, directorul general al Lukoil Romania, business de peste un miliard de dolari, spune ca se pregateste pentru inca un an dificil care deja a debutat cu scaderi de circa 6% in ceea ce priveste distributia de carburanti la nivel de piata. Seful Lukoil spune ca nu are pronosticuri asupra modului in care ii vor evolua afacerile in 2010, dar un lucru este cert: va fi primul an in care se vede obligat sa ia o serie de masuri drastice dupa ce in 2009 businessul pe care il conduce a avut pierderi de 12,5 milioane de dolari.
Desi o mare temere a mediului de afaceri pare sa fi trecut odata cu renuntarea, cel putin pentru moment, la cresterea TVA si a cotei unice, Tampiza spune ca privatii nu mai pot duce in spate cheltuielile bugetare fiind necesare reduceri drastice ale costurilor aparatului de stat.
"Trebuie sa existe o conciliere civica in jurul situatiei actuale. Trebuie responsabilitate politica. Eu mi-am prezentat condoleantele lui Videanu (Adriean Videanu - ministrul economiei - n.r.) si lui Vladescu (Sebastian Vladescu - ministrul finantelor - n.r.) pentru ca vor fi obligati sa ia toate masurile nepopulare, lucru care va avea un cost politic", spune Tampiza.
La sfarsitul saptamanii trecute, au fost comunicate primele masuri concrete de reducere a cheltuielor statului, Traian Basescu anuntand taierea salariilor bugetarilor cu 25%, reducerea pensiilor si a ajutorului de somaj cu 15% in urma discutiilor cu Fondul Monetar International (FMI). In ciuda "noilor" masuri anuntate in ultimul ceas, oamenii de afaceri spun ca acestea nu vor fi suficiente si ca ar trebui urmate de concedieri, de reducerea unor taxe sau chiar de eliminarea lor. Acestea nu sunt insa singurele probleme cand vine vorba de eficienta administrarii banilor publici.
O alta problema uriasa este cea a "cumparaturilor" publice, sub ochii statului evaporan