Desi presedintele Traian Basescu anuntase scaderea fondului de salarii cu 25 la suta si a celui de pensii cu 15 la suta, ca sa nu majoreze taxele si impozitele, in scrisoarea de intentie catre FMI reiese ca acest lucru s-ar putea intampla, totusi.
Astfel, in scrisoare se mentioneaza ca, in cazul in care masurile mai sus mentionate, printre altele, nu sunt implementate pana in iunie 2010 sau nu conduc la consolidarea anticipata, adica nu vor avea rezultatele scontate, vor fi luate masuri suplimentare de majorare a veniturilor, inclusiv majorarea cotelor de impozitare.
In plus, daca aveati impresia ca doar bugetarii vor fi afectati de noile masuri de austeritate impuse de Guvern, in urma negocierilor cu Fondul Monetar International, va inselati. Bugetarii vor "genera" un plus de 1% din PIB, prin scaderea salariilor cu 25 la suta.
Potrivit scrisorii de intentie catre FMI, fondul de salarii va trebui scazut la nu mai mult de 39 de miliarde de lei, apelandu-se si la diminuarea numarului de angajati.
Insa majoritatea romanilor va suferi in 2010, din cauza acestui acord. Astfel, vor fi impozitate si tichetele de masa, veniturile din castigurile de capital, inclusiv dobanzile la depozitele bancare, dar si platile compensatorii, primite in momentul unor concedieri.
Nu in ultimul rand, nici o meserie nu va mai fi tratata preferential, avand in vedere ca vor fi impozitate si veniturile programatorilor IT, care, pana acum, scapasera de acest lucru, tocmai pentru a se stimula cresterea acestui domeniu in Romania.
Pana si somerii vor plati pentru "salvarea" tarii. Astfel, potrivit Scrisorii de intentie catre FMI, vor fi scazute cu 15 la suta "toate prestatiile sociale", inclusiv pensiile si alocatiile somaj. Totusi, programele sociale care nu sunt directionate spre grupurile dezavantajate ale societatii vor co