Proiectul "Europeana", care este activ din noiembrie 2008, contine aproximativ 7 milioane de lucrari digitalizate, precum carti, harti, clipuri video si fotografii.
Deputatii din Parlamentul European sustin obiectivul de a ajunge la 10 milioane de lucrari pana in iunie 2010 si solicita ca aceasta tinta sa fie de 15 milioane in 2015.
Ei indeamna guvernele europene si institutiile culturale sa accelereze digitilizarea si sa puna la dispozitie mai multe documente, in special materiale audiovizuale.
Deputatii considera ca o parte substantiala a costurilor de digitilizare ar trebui sa provina dintr-o linie bugetara separata a viitorului buget al UE, incepand cu 2013.
Potrivit deputatilor, "Europeana" trebuie sa respecte pe deplin drepturile de proprietate intelectuala fara a crea noi drepturi de autor sau a privatiza accesul la continutul digital.
Textul prezentat de grupurile politice PPE, S&D, ALDE si grupul Verzilor, ca alternativa la propunerea de rezolutie depusa de Comisia pentru cultura, mentioneaza ca "vizualizarea documentelor de catre persoane private si institutii publice fara a le descarca nu trebuie sa coste", iar daca vor fi impuse preturi pentru materiale descarcate, imprimari etc., acestea trebuie sa fie "acceptabile din punct de vedere social".
UE a lansat o biblioteca digitala disponibila in 50 de limbi
Biblioteca digitala Europeana va avea, incepand cu 2011, o interfata multilingva si functii web semantice. Site-ul este administrat de biroul Europeana si gazduit de Biblioteca Nationala Olandeza. Desi contributiile provin de la mai mult de o mie de institutii culturale, unele state contribuie mai mult decat altele.
Doar 5 % din totalul cartilor disponibile in format digital sunt incluse in Eropeana si aproape 47 % din acestea provin din Franta. Alte state mari contri