Cand Marea Britanie s-a alaturat Comunitatii Economice Europene (CEE), primul-ministru de atunci, Edward Heath, le-a spus diplomatilor din Australia, Canada si Noua Zeenlanda in timpul unei cine ca Europa va deveni o superputere, care va pune Statele Unite in umbra, scrie agentia de presa Thomson Reuters.
Reprezentantul Canadei a fost suficient de curajos ca sa il sfideze pe Heath, insa, atunci cand musafirii au plecat, primul-ministru conservator s-a intors catre unul dintre adjunctii sai si a spus: "Saracul canadian. Nu intelege, nu-i asa?"
Cuvintele lui Heath par cel putin naive acum, la patru decenii distanta.
Unitatea Uniunii Europene este testata dur de criza datoriilor din Grecia si de fragilitatea economica a altor state.
UE a avut nevoie de mai multe saptamani pentru a cadea de acord asupra unui pachet salvator pentru Atena si inca nu a reusit sa calmeze pietele financiare. Abilitatea sa de a opri contagiunea catre alte state si de a tine zona euro unita este pusa la indoiala.
Departe de a deveni o superputere, UE sau grupul celor 27 de state care s-a dezvoltat din CEE se lupta pentru a se mentine in topurile mondiale.
Heath s-ar fi strambat astazi la auzul raspunsului oferit de Diego Lopez Garrido, secretarul de stat pentru afaceri din Spania, atunci cand a fost intrebat luna trecuta despre esecul UE de a lua o decizie mai rapid.
"Uniunea Europeana nu este Statele Unite. Suntem 27 de state, nu unul", a spus el.
Unde a gresit Europa?
Rationamentul lui Heath pentru aderarea la Uniunea Europeana a fost ca acesta este singurul mod in care Europa poate ramane la inaltime intr-o lume a superputerilor.
Fondatorii UE au pus bazele unei grupari care se dorea o uniune monetara, economica si politica tot mai stransa, insa UE nu a reusit intotdeauna sa vorbeasca pe o singura voce, un punct slab evid