Până la sfârşitul anului avem de plătit peste 10 mld. euro
Banii reprezintă datoriile din 2007, 2008 şi o parte din 2009
Dacă nu restrângem cheltuielile, anul viitor vom contracta un nou împrumut, şi nu de 20 mld. euro, ci de 30 mld. euro
Din cauza împrumuturilor contractate în 2007, 2008 şi o parte din 2009, România are de plătit până la sfârşitul anului 10,007 miliarde euro, ceea ce ar face să nu mai avem bani pentru nimic, pentru că, practic, depăşim 70% din bugetul de stat numai pe consum, a declarat ieri şeful statului, Traian Băsescu.
Subliniind că, în urma discuţiilor cu sindicatele, s-a convenit să se constituie un grup de lucru din care să facă parte reprezentanţi ai Guvernului, sindicatelor, patronatelor, grupurilor parlamentare şi preşedinţiei, Băsescu a anunţat că măsurile de austeritate privesc doar următoarele şase luni şi că implementarea acestora va determina ca, anul viitor, banii publici să fie cheltuiţi mai bine şi mai eficient.
El a explicat că, la momentul venirii oficialilor FMI, guvernanţii aveau două planuri, unul dintre acestea fiind cel al reducerii salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%, program acceptat de FMI şi Banca Mondială cu condiţia de a fi şi implementat. "Aş mai da o explicaţie legată de principalele coordonate. Există trei obiective: reducerea cheltuielior bugetului de stat, pentru că fondurile de salarii reprezintă 27% din bugetul de stat, reducerea cheltuielilor sociale, pentru că acestea împreună cu fondurile de pensii reprezintă peste 35% din bugetul statului, şi reducerea obligaţiilor de plată ale bugetului de stat. În acest an, urmare a datoriilor din 2007, 2008 şi o parte din 2009, România are de plătit 10,007 mld. euro. Şi vă spun şi tranşele: în trimestrul unu am plătit 270 mil. euro, în cel de-al doilea trebuie să plătim 2,257 mld. euro, în cel de-al treilea 3,16 mld. euro, iar în ce