Copiii îşi petrec tot mai mult timpul pe internet şi intră în legătură cu persoane necunoscute pe site-urile de socializare. Peste jumătate dintre tineri folosesc zilnic internetul şi au conturi pe site-urile de socializare, în timp ce specialiştii avertizează că prieteniile virtuale pot fi periculoase.
Peste 50% din copii şi 70% din adolescenţi folosesc zilnic internetul, potrivit unui studiu realizat de Asociaţia Salvaţi Copiii. 95% din copiii prezenţi la dezbaterea "Libertate şi responsabilitate pe Internet", organizată de Salvaţi Copiii România în parteneriat cu Kaspersky Lab, au conturi pe reţelele sociale, iar unii dintre ei au chiar şi 500 de contacte în lista de Messenger.
Bătut de „prietenii" de pe net
Rareş Laza (16 ani) este elev în clasa a VIII-a B la Şcoala „Nichita Stănescu" din Baia Mare. Cand ajunge acasă după şcoală se pune în faţa calculatorului unde petrece mai bine de zece ore fie pentru a se juca, fie pentru a cunoaşte persoane noi pe Messenger sau pe Facebook. „Am ajuns să am 1.000 de prieteni pe messenger şi mai puteam adăuga. Pe majoritatea nici măcar nu i-am văzut sau cunoscut vreodată", mărturiseşte adolescentul.
Ultima păţanie însă l-a determinat pe acesta să se liniştească, pentru o vreme. „Eu joc de ani buni Dota şi World ow (jocuri pe internet în reţea-nr). Într-o seară, m-am certat cu câţiva dintre jucători. Nervos, am ieşit afară cu câţiva prieteni şi când m-am întors acasă, în spatele blocului, o gaşcă de cinci-şase băieţi m-a prins şi mi-a tras o bătută bună, să mă învăţ minte", povesteşte Rareş.
El crede că a fost recunoscut după poza de pe Messenger. În urma bătăii, tânărul s-a ales cu arcada spartă şi câteva vânătăi serioase pe faţă şi corp. „Am decis să păstrez contactele doar de la cei pe care îi ştiu. Aşa e mai puţin riscant", explică tânărul. Copiii ajung să stea chiar şi o zi întreagă în faţ