Autorităţile locale şi judeţene se pregătesc să-i trimită acasă pe funcţionarii publici judecaţi pentru abuz în serviciu în urma afacerii încheiate cu deputatul Petre Petrescu privind achiziţionarea la o valoare supraevaluată a sediului Primăriei Scaeşti.
Fostul primar din Scaeşti, Barbu Calotă, şi cumnata lui, secretara consiliului local din aceeaşi comună doljeană, Irena-Daniela Calotă, au fost găsiţi vinovaţi de abuz în serviciu şi condamnaţi săptămâna trecută de Tribunalul Dolj pentru o afacere în dauna bugetului local, dar în beneficiul deputatului pesedist Petre Petrescu. Este vorba despre modalitatea prin care Primăria Scaeşti, condusă pe atunci de un primar pesedist, s-a ales cu sediu, cumpărat la un preţ supraevaluat de la firma lui Petre Petrescu. Hotărârea dată de Tribunalul Dolj mai poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Craiova.
Deşi judecaţi pentru fapte în legătură cu serviciul, ambii condamnaţi sunt încă funcţionari publici. Art. 94 litera m) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici stipulează clar că raporturile de muncă ale funcţionarilor publici „se suspendă de drept“ în situaţia în care faţă de aceştia „s-a dispus trimiterea în judecată“ pentru săvârşirea unei infracţiuni de serviciu sau în legătură cu serviciul. În ciuda acestor prevederi legale, Barbu Calotă, fost coleg de facultate cu Petre Petrescu, figurează în continuare ca director economic la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj, încasând mii de lei lunar. La fel şi Irena-Daniela Calotă, fina aceluiaşi Petre Petrescu, este în continuare secretar al Consiliului Local Scaeşti, cu toate că legea îi impunea şefului său ierarhic - primarul comunei - să o suspende automat la data trimiterii sale în judecată.
Verificări preliminare suspendării
În urma articolului apărut săptămâna trecută în Gazeta de Sud cu privire la faptele p