Amendamentul la proiectul Legii privind sistemul unitar de pensii prin care se stabilea punctul de pensie la 45 la sută din salariu mediu brut pe economie a fost respins, luni, în Senat, motiv pentru care senatorii PSD s-au retras de la dezbateri, transmite Mediafax.
Senatul a respins, luni, cu 52 de voturi "împotrivă", 51 "pentru" şi trei abţineri, un amendament deja admis de Comisia de muncă prin care se fixa la minimum 45% din salariul mediu brut pe economie a punctului de pensie.
După dezbateri care au prilejuit mai multe declaraţii politice, propunerea PDL de a elimina amendamentul admis prin care se stabilea la minimum 45% din salariul mediu brut pe economie a fost adoptată de Senat.
Amendamentul admis de Comisie, dar respins de plen, stabilea că valoarea punctului de pensie nu poate fi mai mică de 45% din salariul mediu brut pe economie.
Propunerea de eliminare a acestui amendament a aparţinut preşedintelui Comisiei de muncă, democrat-liberalul Cristian Rădulescu, care a invocat punctul de vedere al Guvernului, potrivit căruia o valoare minimă de 45% nu poate fi susţinută în noul context economic.
Anunţul privind părăsirea lucrărilor de către PSD a fost făcut de liderul grupului senatorilor social-democraţi, Ion Toma. El a spus că gestul are ca motiv respingerea principalului amendament susţinut de social-democraţi.
Toma a arătat că senatorii PSD au susţinut toate amendamentele "în modul cel mai corect" astfel încat să fie adoptat un proiect cât mai bun, în timp ce în Coaliţie s-au luat deczii care au aruncat la coş munca membrilor PSD, dar şi a unor oameni care au muncit o viaţă pentru a beneficia de pensie.
"Grupul PSD nu acceptă acest lucru, să asistăm la această mascaradă", a subliniat liderul senatorilor PSD, care a adăugat că social-democraţii se retrag de la lucrări.
Pe de altă parte, Toma a menţionat că viit