Adevărul: A pierdut Rüttgers alegerile şi din cauza unor declaraţii vehemente împotriva străinilor, de exemplu împotriva românilor?
Da, cu siguranţă, el a pierdut şi datorită unor astfel de declaraţii, pentru că oamenii au realizat că încearcă să folosească cuvinte de cârciumă, un limbaj popular pentru a abate atenţia de la probleme ale Landului, care n-au fost şi nu pot fi rezolvate aşa.
De ce nu-şi deschide Germania total piaţa muncii pentru muncitorii români?
SPD nu se opune intrării forţei de muncă româneşti pe piaţa germană, dar vrem ca românii să primească aceleaşi salarii ca în Germania. Am încercat să reglementăm acest aspect atunci când am fost la guvernare prin legiferare. Dar după cum ştiţi, UE poate schimba complet astfel de proiecte. De principiu nu este interzis să elaborezi o astfel de reglementare naţională, dar am întâmpinat o opoziţie puternică de la coaliţia CDU-FDP, care tocmai a pierdut în Renania de Nord-Westfalia, si care n-a vrut să combată dumpingul şi salariile foarte mici. Ca urmare grijile faţă de situaţia muncitorilor străini sunt vii în Germania.
Cum percepe SPD cealaltă faţă a monedei, delocalizarea producţiei unor firme importante precum Nokia spre ţări ca România? Aţi iniţia sau sprijini legi care să interzică delocalizările pentru a proteja muncitorii autohtoni?
Suntem împotriva folosirii subvenţiilor europene pentru a face delocalizări. În rest o piaţă comună precum cea a UE înseamnă în mod natural că întreprinderile îşi pot muta producţia în alte ţări. Dacă vă uitaţi la Germania, vedeţi că delocalizările n-au însemnat întotdeauna pierderi masive de locuri de muncă. Astăzi avem o rată de ocupare a forţei de muncă în industria automobilelor mult mai mare decât în urmă cu 20 de ani, deşi au fost delocalizări importante şi în acest sector vital pentru economia noastră. Trebuie să ne asigurăm că se va