Un nou studiu publicat astăzi de Fundaţia britanică Dogs Trust relevă faptul că 9 din 10 locuitori ai mediului urban din România ar dori ca autorităţile să folosească metode umane în rezolvarea problemei câinilor fără stăpân. Sursa: Adrian Moise
Un procent impresionant de 93% sprijină conceptul adăposturilor pentru animale şi 87% sunt de acord cu iniţiativele de castrare, care reprezintă o abordare umană pe termen lung pentru reducerea problemei câinilor fară stăpân.
Deşi poate dezamăgitor pentru Prefectul Bucureştiului, Mihai Atănăsoaei, care a înaintat recent Parlamentului controversatul proiect de lege 912, doar 8% din populaţia urbană este de acord cu eutanasia.
Studiul a fost realizat de Mercury Research în prima jumătate a lunii aprilie 2010, în consecinţă, rezultatele sale nu au fost influenţate de proiectul de lege menţionat. Studiul a utilizat un eşantion reprezentativ pentru populaţia adultă din zonele urbane, de 605 respondenţi din Transilvania, Banat, Crişana, Maramureş, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova şi Bucureşti.
Raportul măsoară percepţia rezidenţilor din zonele urbane privind câinii fără stăpân, disponibilitatea lor de a sprijini şi de a contribui la soluţionarea acestei probleme şi atitudinea lor faţă de diferitele metode de rezolvare a problemei.
Rezultatele subliniază nevoia stringentă de a adresa această problemă:
65% dintre românii din mediul urban consideră că aspectul câinilor fără stăpân este cea mai stringentă problemă în cartierul unde locuiesc. Opt din zece carteiere bucureştene adăpostesc o populaţie constantă de câini fără stăpân. Peste 90% din cei intervievaţi consideră Primăria şi Consiliul Local ca fiind responsabile pentru administrarea acestei probleme.
Bucureştenii şi moldovenii se bazează pe autorităţi
Peste jumătate din respondenţi declară că ar dona un Euro pentru o iniţiativă