Problemele economice îi determină pe tot mai mulţi români să renunţe la serviciile grădiniţelor sau şcolilor particulare şi să-şi înscrie micuţii la instituţiile de stat, şi aşa aglomerate. Sursa: ARHIVA EVZ
În timp ce la şcoli înscrierile în anul şcolar 2010-2011 s-au încheiat, grădiniţele şi-au deschis porţile pentru completarea listelor de „boboci” abia săptămâna trecută. Ca şi în anii trecuţi însă, multe dintre instituţiile de învăţământ de stat, în special cele din marile oraşe, se confruntă cu problema supraaglomerării.
Cel puţin în Capitală, unde grădiniţele înregistrează un deficit de 7.000 de locuri, mare parte dintre părinţi vor fi nevoiţi să apeleze în continuare la bone sau să aleagă unităţi private. Asta dacă îşi mai permit acest „lux”, după cum admit chiar directorii unora dintre grădiniţele şi şcolile private, care - după ce au pierdut deja copii în favoarea instituţiilor de stat - au început să se gândească la tot felul de oferte, inclusiv la modul în care îi pot păsui cu plata taxelor pe părinţii cu resurse financiare diminuate drastic de criză.
În pragul falimentului
„De la începutul anului şcolar s-a manifestat criza în instituţiile particulare, prin restanţe la plata taxelor şi chiar prin retragerea copiilor de la şcolile sau grădiniţe le respective. Multe grădiniţe - şi chiar unele mari, din zone centrale ale oraşelor, unde se pre supune că sunt părinţi cu mai multe posibilităţi - se văd în situaţia de a-şi închide porţile. Grădiniţele de stat, şi aşa supraaglomerate, au primit însă şi aceşti copii”, explică Ramona Coman, profesoară la Colegiul „Alexandru Ioan Cuza” şi fost inspector pentru în văţământul privat din Capitală.
Afirmaţiile ei sunt susţinute şi de Victoria Barbu, directoarea Şcolii nr. 11 „Heliade Rădulescu”, din Bucureşti: „Avem şi clase de 36 de copii. Mulţi elevi vin de la ş