Următoarea tranşă FMI, de aproximativ 850 milioane de euro, va fi primită de România abia după ce măsurile legislative aferente memorandumului şi care vor conţine reducerile de venituri vor deveni "un fapt", ceea ce include şi adoptarea lor în Parlament. Este ceea ce au reuşit să afle direct de la delegaţia FMI, ieri, liderii partidelor de opoziţie, care ceruseră întâlniri cu reprezentanţii Fondului, nemulţumiţi de "secretomania" Executivului.
"Banii nu se dau de la Fond decât după ce aceste măsuri anunţate de preşedinte devin un fapt, cu alte cuvinte, după ce ele trec prin Parlament, după ce se angajează şi preşedintele şi după ce eventual şi problemele şi cu Curtea Constituţională, care au fost amintite, se rezolvă", a venit declaraţia lămuritoare de la liderul liberalilor, Crin Antonescu.
Cum prima sesiune ordinară a Parlamentului se termină cel mai târziu la sfârşitul lunii iunie, conform Constituţiei, este posibil ca modificările legislative pe care le va elabora Guvernul pentru punerea în aplicare a acordului stand-by cu FMI să nu poată fi adoptate în timp util. Prin urmare, este posibil ca Parlamentul să se reunească într-o sesiune extraordinară în vară, după cum a spus vicepreşedintele Senatului, Anca Boagiu.
Dacă măsurile convenite cu FMI nu vor avea efectul scontat, singura soluţie va fi creşterea taxelor, a completat preşedintele Senatului, Mircea Geoană, tabloul social post FMI. "Sunt extrem de sceptic că aceste măsuri pot fi aprobate. Dacă acest lucru nu va fi posibil ş delegaţia FMI a spus-o extrem de clar, de răspicat -, în condiţiile în care nu se îndeplineşte întocmai acest program, atunci Guvernul va fi obligat să se reîntoarcă la problema creşterii taxelor şi impozitelor", a spus Geoană.
Potrivit acestuia, FMI şi instituţiile financiare internaţionale vor cere Guvernul