Studenţii vor organiza mâine o şezătoare maramureşeană în toată regula. Costumele tradiţionale purtate de studenţi provin din toate zonele judeţului, iar câteva dintre acestea au o vechime de peste 100 de ani.
Scena Teatrului de Păpuşi din Baia Mare Preţ se va transforma, mâine, pentru câteva ore, într-un veritabil spaţiu moroşenesc, în care actorii principali vor fi câţiva studenţi. Ei vor regiza o şezătoare autentic maramureşeană, asezonată cu toate obiceiurile şi tradiţiile zonei.
„Cultură urbană versus Cultură Tradiţională"
Şezătoarea, care face parte din proiectul „Cultură urbană versus Cultură Tradiţională" şi începe de la ora 14.00, are ca temă promovarea, prin prisma tinerilor, a tradiţiilor, obiceiurilor şi portului maramureşean, păstrate cu sfinţenie de sute de ani. Protagoniştii vor fi 15 fete şi 10 băieţi, toţi studenţi ai Universităţii de Nord, cei mai mulţi la facultatea de etnologie, coordonatonaţi de profesorul Mircea Mureşan şi conferenţiar doctor, Delia Suiogan. „Spectacolul pe care îl vom pune în scenă prezintă şezătoarea întâlnită în satele din Maramureş. Au fost puse la punct toate detaliile, de la discuţiile despre viaţa satului, pe care fetele le au pe prispă, cât timp îi aşteaptă pe flăcăi, ritualuri magice pentru a-i aduce pe aceştia la şezătoare, până la obiceiul torsului şi cântecelor arhaice sau a jocului", a explicat Irina Benzar, una dintre studente.
Port de un secol
Potrivit organizatorilor, fiecare fată va purta câte un costum tradiţional, reprezentativ zonei din care provine, fie din Ţara Codrului, Ţara Lăpuşului, Valea Chioarului, sau din Poienile de Sub Munte, precum şi zgărdane, sau alte podoabe tradiţionale. Cel mai vechi costum care va fi îmbrăcat de una dintre tinerele prezente la şezătoare provine din zona Poienile de Sub Munte, şi are peste 100 de ani. „Costumul acesta a fost