Edilii din România inventează tot felul de şmecherii pentru a „umfla“ zonele obligatorii de verdeaţă ale localităţilor, recomandate de UE și de Organizația Mondială a Sănătății. Primarul din Oradea a deshumat un cimitir întreg, edilii Capitalei vor să facă parcuri pe acoperişurile blocurilor, iar cei din Satu Mare vor să mute pădurea în oraş.
Edilii români caută de câţiva ani soluţii de „înverzire" a localităţilor, mai precis, de când Uniunea Europeană cere ca fiecare cetăţean să beneficieze de o minimă suprafaţă de spaţiu verde. Anul acesta, norma de verdeaţă pe cap de locuitor este de cel puţin 20 de metri pătraţi, iar până în 2013 ea trebuie să urce la minimum 26 de metri pătraţi.
Puţine oraşe mari din România ating această ţintă. Spaţiile verzi din România au căzut ani la rând pradă dezvoltării sociale şi economice haotice. Potrivit Ministerului Mediului, de la Revoluţie încoace, suprafaţa spaţiilor verzi din ţară s-a înjumătăţit, lucru confirmat şi de ONG-uri. „Fiecare proiect de dezvoltare a dus evident la diminuarea locurilor verzi", susţine Nicolae Rădulescu-Dobrogea, preşedintele organizaţiei de mediu „Eco-Civica".
Poteraş vrea ca la Monte Carlo
Primarul general al Bucureştiului spune că în Capitală sunt 16 metri pătraţi verzi de fiecare localnic, însă ecologiştii îl contrazic şi spun că cifra este cu mult mai mică. Şansele ca situaţia să se schimbe sunt minime. Cel puţin aşa susţine primarul sectorului 6 al Bucureştiului, Cristian Poteraş, care vede o rezolvare a problemei ca pe riviera franceză.
„Putem să mărim suprafaţa verde pe cap de locuitor doar dacă am face ca la Monte Carlo, adică dacă am planta verdeaţă pe terasele blocurilor", spune Poteraş. În sectorul 6, situaţia este la pământ: abia dacă sunt opt metri pătraţi pe cap de bucureştean. Sorin Oprescu are aceleaşi idei ca şi Poteraş: „În câţiva ani, o să avem şi no