Grecia fierbe de miscari sociale. Grecii au trecut la proteste de amploare pe strazile marilor orase, dupa ce guvernul elen a anuntat masuri de austeritate severe pentru cresterea veniturilor bugetare. Romanii insa par mai greu de urnit din case pentru manifestatii de strada, prin care sa isi exprime nemultumirea fata de o decizie a autoritatilor.
Presedintele Traian Basescu a anuntat saptamana trecuta ca fondul de salarii in sectorul bugetar va scadea cu 25% de la 1 iunie 2010, inclusiv salariul minim pe economie aplicat in sectorul de stat (de la 705 lei la 600 lei), pe cand pensiile vor fi diminuate cu 15%. Tot cu 15% va scadea si ajutorul de somaj, iar toate cele 16 programe de asistenta sociala care functioneaza in prezent vor fi reanalizate.
Desi guvernantii spun ca nu se va umbla la cuantumul taxelor, analistii economici considera ca este, totusi, probabila si o crestere a TVA si a cotei unice pentru ca actualele masuri nu sunt suficiente pentru a acoperi gaurile din buget.
Evident, Opozitia s-a declarat impotriva acestor masuri si ameninta cu motiunea de cenzura, fara insa a avea sanse reale de adoptare in Parlament.
Sindicatele au anuntat deja proteste de amploare. Pe surse am aflat ca actiunile comune de protest ale confederatiilor sindicale prevad pichetarea Guvernului si Presedintiei, incepand din aceasta saptamana, un miting de amploare pe 19 mai si declansarea grevei generale din 25 mai.
Sindicalistii de la stat sunt mereu primii si singurii care ies in strada daca sunt nemultumiti de veniturile si conditiile lor de munca.
Daca ar fi vorba insa de altfel de masuri, cum ar fi cresterea TVA care ar aduce scumpiri substantiale la toate produsele si serviciile, ar mai iesi si altcineva in strada in Romania?
Dar, daca s-ar legaliza prostitutia, ar fi ucisi toti cainii comunit