În circa 30 de zile, puteţi renunţa la serviciile actualului furnizor de electricitate sau gaze. Cântăriţi mai multe oferte înainte şi notaţi-vă indexul contorului la data la care faceţi transferul. Sursa: NORTHFOTO
Schimbarea furnizorului actual de electricitate sau gaze naturale nu durează mult, nu costă nimic şi vă poate aduce preţuri mai mici la utilităţi faţă de cele reglementate, pe care le plătiţi acum.
Dacă nu doriţi să renunţaţi la actualii furnizori, le puteţi cere acestora contracte negociate, renunţând în acest fel la statutul de consumator captiv.
Consultarea ofertelor
În România nu s-a dezvoltat încă o piaţă a „intermediarilor” între consumatorii de energie şi furnizori. De regulă, furnizorii sunt cei care abordează potenţialii clienţi, prezentându-le oferta.
Vă puteţi căuta însă şi singuri alternative, consultând lista furnizorilor licenţiaţi, care se găseşte pe site-ul Autorităţii de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), dar şi la sediile operatorilor de distribuţie.
În decembrie 2009, de pildă, un număr de 41 de furnizori de electricitate desfăşurau activitate pe piaţa cu amănuntul. Dacă îi contactaţi, aceştia sunt obligaţi să vă facă o ofertă în 30 de zile.
Studiaţi mai multe oferte înainte de a face o alegere. Pe lângă preţul energiei, trebuie să mai aveţi în vedere, printre altele, care sunt termenele şi modalităţile de plată, serviciile suplimentare oferite de furnizor, clauzele referitoare la preluarea de către furnizor a riscurilor în cazul unor pagube produse consumatorului din vina furnizorului, condiţiile de încetare a contractului şi, nu în ultimul rând, reputaţia furnizorului.
De regulă, contractele se încheie pe un an. Ce trebuie să mai ştiţi este că, dacă tarifele reglementate au mai multă stabilitate, cele negociate urmăresc, după anumite f