Romania va primi urmatoarea transa din imprumutul de la Fondul Monetar International, in valoare de 900 de milioane de euro, dupa aplicarea masurilor de austeritate decise de Guvernul de la Bucuresti, a anuntat, luni dimineata, Jeffrey Franks, seful delegatiei FMI in Romania.
Delegatia FMI a impus Romaniei sa reduca deficitul bugetar, iar autoritatile de la Bucuresti au anuntat deja masuri de reducere a salariilor si pensiilor. Presedintele Traian Basescu a argumentat ca aceste decizii erau necesare pentru a evita contractarea unui nou imprumut, la inceputul anului viitor, care ar putea sa ajunga la 30 de miliarde de euro.
Declaratiile reprezentantilor FMI
Jeffrey Franks, seful delegatiei FMI in Romania:
Expertii nostri au stabilit impreuna cu Guvernul Romaniei modul in care sa fie depasite dificultatile economice.Board-ul FMI se va reuni si va discuta acest acord, dupa care ar urma sa elibereze o transa de imprumut de 900 de milioane de euro pentru Romania.Performantele economice pana in luna martie au fost relativ bune.In 2010, Romania ar putea avea crestere economica zero sau usor negativa (minus 0,5%). In 2011, Romania ar putea ajunge la o crestere economica de 3,6%.Impactul crizei asupra Romaniei a fost mai sever decat ne-am asteptat.In lipsa masurilor luate de Guvern, deficitul bugetar ar fi ajuns la 9,1% in 2010, ceea ce ar fi fost nesustenabil.In 2011, deficitul bugetar trebuie redus la 4,4% din PIB, de la 6,8%, tinta din 2010.
Am convenit asupra unor reforme structurale care sa duca la economii fiscale permanente.Aceste masuri vor scoate Romania din criza, ducand la o economie mai puternica si mai flexibila.Daca nu vom avea succes complet cu acest set de masuri de austeritate, vom face ajustari.
Exista incredere ca Romania este pe calea cea buna pentru a isi ajusta deficitele. Masurile trebuie sa fie