Preţurile de consum au urcat în aprilie cu 0,3 - 0,5% faţă de martie, astfel că rata anuală a inflaţiei a crescut uşor, la 4,3%, ca urmare a deprecierii leului şi scumpirii medicamentelor, potrivit mediei estimărilor analiştilor economici.
Anticipările analiştilor privind rata anuală a inflaţiei din luna aprilie au variat între 4,2% şi 4,5%.
Inflaţia a înregistrat maximul acestui an în luna ianuarie, după ce preţurile au crescut cu 1,7% faţă de decembrie, determinând o rată anuală de 5,2%. În februarie şi martie preţurile au crescut cu 0,2%, astfel că rata anuală a coborât la 4,49% şi, respectiv, la 4,2%.
Economistul şef al ING Bank România, Nicolaie Chidesciuc, estimează că preţurile de consum au avansat în aprilie cu 0,4% faţă de luna anterioară, ducând la majorarea ratei anuale la 4,3%. "Deprecierea cursului de schimb, precum şi scumpirea medicamentelor au dus la urcarea ratei anuale a inflaţiei. Procesul de dezinflaţie a fost susţinut de cererea anemică. Tot în acest sens a acţionat, probabil, şi anul agricol bun 2009", a explicat Chidesciuc, citat de Mediafax.
Cursul mediu de schimb calculat de Banca Naţională a României pentru luna aprilie a fost de 4,1285 lei/euro, în creştere cu aproape 1% comparativ cu nivelul mediu din martie, de 4,0879 lei/euro.
Totodată, de la 1 aprilie preţul medicamentelor a urcat cu până la 6%, fiind actualizat în funcţie de cursul valutar utilizat în bugetul pentru acest an.
Chidesciuc previzionează că până la finele primului semestru inflaţia va rămâne relativ stabilă, iar rata anuală va avansa la 4,4% în luna iunie.
Dumitru: Inflaţia anuală se va menţine relativ stabilă în lunile următoare
Economistul-şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru, anticipează că preţurile de consum au avansat în aprilie cu 0,5% faţă de martie, ducând la o rată anuală de 4,4%, în principal din cauza