Ministrii de finante din zona euro vor sa creeze un "mecanism de stabilizare", dupa modelul Fondului Monetar International, care sa previna propagarea crizei din Grecia catre celelalte state ce folosesc moneda unica europeana.
Liderii europeni s-au intalnit ieri pentru a discuta aspecte legate de infiintarea unui asemenea fond, care ar putea pune la dispozitia tarilor aflate in situatii-limita finantari de pana la 70 mld. euro, scrie BBC News.
Majoritatea ministrilor de finante prezenti duminica la Bruxelles au vrut ca detaliile privind acest mecanism sa fie stabilite inainte ca sedintele de tranzactionare din Asia sa se deschida, pentru a evita ca panica investitorilor sa continue sa afecteze zona euro.
Totusi ideea intampina dificultati. De exemplu, Marea Britanie s-a opus din start unui program financiar de asemenea anvergura. Totodata, stabilirea cuantumului cu care fiecare stat in parte va participa la acest proiect ar putea crea divergente la nivel comunitar.
In ciuda faptului ca ajutoarele financiare sunt interzise potrivit tratatelor Uniunii Europene (UE), executivul european a anuntat ca vrea sa extinda o clauza existenta in Tratatul de la Lisabona prin care state precum Ungaria si Letonia au putut primi ajutor din partea UE in momentul in care s-au confruntat cu dificultati, la inceputul crizei.
Comisia Europeana vrea insa sa puna la punct un proiect mult mai ambitios, cu ajutorul caruia sa finanteze imprumuturi in valoare de miliarde de euro pentru statele cu probleme. Potrivit corespondentilor BBC, oficialii europeni au lucrat tot weekendul trecut pentru a grabi punerea in aplicare a acestui mecanism. Sub incidenta noilor propuneri, Comisia Europeana ar urma sa imprumute bani pentru mecanismul de stabilizare direct de pe pietele de capital, pentru a garanta datoriile natiunilor cu probleme.
Tarile sudice sunt pe ter